Weet jij wat een LAS is?
Als je weet wat een LAS is, dan ben je hier op de goede plek. Dat is ook het geval als je werkt met ESIS, Parnassys of willekeurig welk ander leerling-administratie-systeem (“LAS” dus). Als klap op de vuurpijl: als je je aandacht wilt geven aan het primaire proces en je je vraagtekens stelt bij de administratieve last: lees verder. We horen namelijk graag van je ervaringen en denken graag met je mee of het allemaal niet een stukje makkelijker kan.
Samen Laten Werken helpt je bij de inrichting van je leerling-administratiesysteem, maar ook bij migraties, leerlijnen en het opstellen van KPI’s. Daarbij staat één ding centraal: administratie gaat niet om registreren, maar om informeren. Het beperken van de administratieve last staat altijd op één.
Administratie: niet ons ding
Laten we eerlijk zijn: administratie is niet helemaal ons ding. Je gaat niet naar de Pabo om achter een computer te zitten. We ervaren administratie als noodzakelijk kwaad -en dat noodzakelijk alleen maar omdat het van boven opgelegd wordt om van alles te registreren, want die meerwaarde zien we er niet zo van in. Krabbel even achter je oren: is dat echt zo?
Eigenlijk doen we niets anders dan voordat we contact hadden met Samen Laten Werken. We registreren minder en gebruiken één format voor de resultaten. Dat format bespreken we met elkaar. Nu zien we wél waar we onze energie in moeten steken.
Meer waarde creëren
We gaan registratie en meerwaarde even afpellen. Meerwaarde kan er wel degelijk zijn, maar de verbinding tussen die meerwaarde en het onderwijs van alledag lijkt uit het oog verloren. De meerwaarde van het registreren van de resultaten van de rekentoets op maandag druipt er niet van af als je dinsdagochtend op school komt. De reden is simpel: de meeste administratiesystemen zijn vooral gericht op registreren; minder op informeren. Daar zit een soort van logica in. Registratie is top-down, moet uniform zijn en wordt gebruikt voor de algemene verantwoording van het onderwijs naar boven toe. Informeren is bottom-up en vraagt aansluiting bij de dagelijkse onderwijspraktijk. Een stukje maatwerk dat vaak achterwege blijft, omdat het te bèta voor ons onderwijsmensen. Maar dat kunnen we Samen Laten Werken.
We werkten met de SO en VSO in één administratie. In gesprek met Samen Laten Werken kwamen we er achter dat we voor de SO beter een subadministratie konden starten. Dat hebben ze perfect voor ons geregeld.
Bèta
Te bèta voor ons onderwijsmensen. Precies daar zit de toegevoegde waarde van Samen Laten Werken. Met een klein beetje hulp kun je alle technische hulpmiddelen van vandaag de dag voor je laten werken. We hebben ‘m niet zelf bedacht, maar hij gaat helemaal op: leuker kunnen we het niet maken. Maar wel makkelijker.
Op onze SO scholen kostte het eerst een week om de leerresultaten te analyseren: onder niveau, op niveau, boven niveau. Samen Laten Werken heeft ons geholpen. Nu doen we dat in een paar minuten.
Wat wil jij?
Onze vraag aan jou: wat kunnen we voor jou betekenen? Werk jij voor je leerling-administratiesysteem, of werkt je leerling-administratiesysteem voor jou? Heb jij de stuurinformatie om op een beargumenteerde wijze keuzes te kunnen maken waar je je energie in moet stoppen? Misschien weet je wel dat die stuurinformatie er moet zijn, maar als je heel eerlijk bent weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. Ook daarin kunnen we het Samen Laten Werken. We horen graag van je.