Categorieën
actueel

AVG? Samen Laten Werken!

AVG? Samen Laten Werken!

Vanaf vandaag is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Bij Samen Laten Werken zijn we daar blij mee. De privacy van jouw gegevens en de gegevens van leerlingen en studenten zijn één van de redenen waarom we met ons platform gestart zijn. In een viertal artikelen zullen we de komende weken stilstaan bij het belang van een hele nieuwe aanpak. Een aanpak waarvoor je bij Samen Laten Werken aan het juiste adres bent.

De AVG vervangt de Wet op de Bescherming van Persoonsgegevens (WBP). Die wet stamt uit 2001. Toen was er een internet dat alleen gebruikt kon worden als gegevensbron. Pas veel later kon je ook informatie op het internet achterlaten. Zo zag bijvoorbeeld Facebook pas in 2006 het levenslicht. De WBP hield met al die mogelijkheden geen rekening. Eigenlijk zijn de social media groot geworden zonder adequate wetmatige regulering. De rekening volgt nu. Geen wonder dat deze periode wel de digital dark ages wordt genoemd.

Samen Laten Werken vindt: als het je verdienmodel is inkomsten te genereren door de verkoop van de gegevens van je klanten, ben je verschrikkelijk verkeerd bezig. Het zou je verdienmodel moeten zijn om de gegevens van je klanten te beschermen.

Daar staat Samen Laten Werken voor. En dat houdt niet in dat we het kind –alle mooie automatiseringsmogelijkheden van vandaag de dag- met het badwater weg gooien. We zorgen er eerst voor dat de Privacy goed is geregeld; en bouwen dáárop verder. Zo gaan het Samen Laten Werken. Meer dan dat:

Samen Laten Werken staat ervoor zó goed aan te sluiten bij je werk van alle dag, dat je weer met plezier gaat werken aan je professionalisering en meer tijd over houdt voor dat wat er écht toe doet: het begeleiden van leerlingen. Of je nu leerkracht bent, leerlingen begeleidt naar een plek op de arbeidsmarkt of nog bezig bent met de Pabo: Samen Laten Werken is er voor jou.

De komende weken lees je daar meer over. Er volgen nog drie andere boeiende columns, die je beeld van privacy, professionalisering en automatisering zonder enige twijfel zullen veranderen: ‘minder rompslomp door de AVG’; ‘een goed begin is het halve werk’; en: ‘baas over je eigen professionalisering’.

NB: Wist je dat Samen Laten Werken alleen gebruik maakt van servers in Nederland? Dat we een privacyverklaring op de website hebben staan? Dat we een verwerkersovereenkomst klaar hebben liggen voor scholen, stichtingen en verenigingen? Dat we alleen gebruik maken van beveiligde verbindingen? Dat we het mogelijk maken dat je buiten social media kanalen, beveiligd met collega’s of instanties kunt communiceren over je professionalisering of de opleiding van studenten of leerlingen? Dat je bij Samen Laten Werken eigenaar bent van je eigen portfolio? Dat we vrijwel geen gegevens verplicht stellen en het principe van ‘dataminimalisatie’ toepassen? Samen Laten Werken: ook wat privacy betreft, een zorg minder.